Osteopati

Osteopati är en gren av det som brukar kallas för manuell medicin. Det betyder i grund och botten att terapeuten i första hand använder sina händer för att behandla sina patienter. Andra grenar inom manuell medicin är till exempel Kiropraktik, Naprapati och Ortopedisk Manuell Terapi. Osteopatin grundades 1874 i USA av Doktor Andrew Taylor Still. Sedan dess har den genomgått en successiv utveckling, förfining och specialisering inom ett flertal områden.

I dagsläget finns det ett stort antal olika behandlingsmodeller inom osteopatin och behandlingen kan därför med lätthet anpassas individuellt till varje patient. De flesta osteopater arbetar först och främst med dysfunktion och smärta i rörelseapparaten (muskler, leder, ligament och deras tillhörande nerver och kärl) men det finns också ett intresse för att utforska behandlingens effekter på en del så kallade funktionella besvär som till exempel vissa mag- och tarmproblem, huvudvärk, käkledsproblematik och andra smärttillstånd.

Det är vanligt att osteopatiska tekniker kombineras med andra behandlingsformer som till exempel medicinsk akupunktur eller rehabiliteringsträning för att komma åt ett problem från flera håll samtidigt. Generellt är osteopater kända för att vara lyhörda för kroppens signaler och för att arbeta på ett mjukt men effektivt sätt. För att läsa mer om specifika behandlingstekniker rekommenderas Svenska Osteopatförbundets hemsida.

För närvarande erbjuds utbildning till osteopat i Sverige på Skandinaviska Osteopathögskolan i Göteborg. I England finns ett flertal anrika skolor med en lång historia bakom sig, bland annat European School of Osteopathy, Brittish School of Osteopathy och Brittish College of Osteopathic Medicine.

Klicka här för kontaktinformation för behandling av osteopat Allan Lidström i Göteborg.

Kommentarer inaktiverade.